PDA

View Full Version : [sok seh barang dapur] sabun basuh baju..



eniliana
15-04-10, 10:46 AM
hehehe.. taktau lah orait ke tak idea ni..
mulai hari ini.. saye dan rakan2 semua di tko..jika ada yg nak bincang pasal sesuatu produk brangan dapur,
cth: sabun cuci, sabun mandi,beras, kicap..(gula tak aci kot..sama je sume)
kite boleh bukak topik:
[soh seh barang dapur]*****

*****=merujuk kepada barang ape yg nak di soh sehkan..

tujuan thread ni di bukak tidak lain tidak bukan utk berkongsi maklumat, dan dijadikan panduan utk kita suri dan surarumah membeli brg2.
aspek2 yg dibincangkan seperti..keberkesanan, harga, kesukaan(wangian,mudah guna..dll)
katakan kita guna produk yg sama,kita juga boleh compare harga dari pasaraya2,atau kedai2 kat sini.. jadi lain kali.. tau lah kat mana nak tuju..hehe...
bunyi mcm isu ringan wal takde maknanye..but i'm sure women especially..will find this very usefull and fun indeed :)

okey...
utk topik pertama ni.. eni mulakan dengan sabun pencuci baju...

dulu2.. pakai dynamo..rembat mak punya
lepas kawen pakai kuat harimau..nak save cost lagi mula beralih ke sabun serbuk..
dari jusco selection hinggalah ke beberapa jenama..
last sekali baru beli breeze.. since, sedang ada kat ipoh..maka tak dptlah nak include harga.
sebelum ni..kire redah je.. but now, sy nak cari yg hasil cuciannya baik,harga berpatutan, kalau boleh harum berpanjangan..

hope kita can share..masing2 pakai sabun cuci baju ape yek.. ngeeee...

penyu
15-04-10, 10:54 AM
sabun basuh baju ek...dulu2 men blasah jek...janji murah...ekekeke...
pastu rasenye skrg ni gune daia...sbb wangggiiiiiii....hik hik...

eniliana
15-04-10, 11:03 AM
tak pernah try lagi rasanya daia..
sekali cuci pakai banyak tak sabunnye?

penyu
15-04-10, 11:04 AM
x byk...sket pun cukup..dh wangi semerbak...ekekek...

eniliana
15-04-10, 11:17 AM
hoho...menarikkk

intanazlynna
15-04-10, 11:43 AM
MENARIK Topic ni...

Sabun basuh baju -> Mama Intan guna apa ek? Breeze yg kaler apa tah... tak ingat... kdang2 TROJAN, kadang2 gambar Harimau tu.... ( biasa nyer lepas beli mama kluar kan smua sabun2 tu letak dalam bekas, so cedok jer kalo nak guna sabun )

Softener -> Downy, mmg betul sebotol leh tahan lama... wangi & rasa fresh jer baju2 kiter...

:D

akula2121
15-04-10, 11:50 AM
Sabun basuh baju... memula mrs guna serbuk, ape brand tak ingat... la ni selepas disajeskan oleh mr, mrs guna dynamo... ok la cucian pun bersih...

Softener... mrs guna daia... wangi gak... nak soh dia try downy plak nanti... tapi baru je lepas beli daia... kena tunggu daia tu abeh kot...

intanazlynna
15-04-10, 12:00 PM
Intan suka baju lepas kering rasa Fresh... bau wangi...

kadang2 Intan jemur kain kat blakang umah, skali jiran gi plak bakar sampai...
habis baju kat jemuran bau asap...
time tu mmg hangin...
kena laaa basuh balik ( sebahagian jer ar )

*jiran blakang umah Intan suka sgt2 bakar sampai 24/7

rdwirad
15-04-10, 02:26 PM
kalau dirumah kampung saya... saya tak tau apa kah jenis sabun yang digunakan.. beli ikut suka mak saya...... bila dia rasa menda tu murah..dia akan beli.

ketika bujang... sabun yang digunakan mestilah dgn harga murah dan banyak dan elok. setelah bermuafakat dgn kengkawan serumah. kami selalu membeli Trojan seberat 5 kg.... harganya amat murah berbanding serbuk pencuci lain.

kini selepas kahwin. telah diterang kan oleh isteri saya di bahagian atas sana. isteri saya seorang yang bijak memilih barang keperluan.

eniliana
15-04-10, 02:36 PM
kalau dirumah kampung saya... saya tak tau apa kah jenis sabun yang digunakan.. beli ikut suka mak saya...... bila dia rasa menda tu murah..dia akan beli.

tu dulu kot..skrg mak awak suke pakai breeze,sbb tu aritu sy beli breeze..kekeke...






*isk isk...dia tak pernah puji aku depan2 camni..buat aku konpius lak..dia puji ke perli ni?
ayat pun lain mcm je.. dah mcm karangan budak sekolah plak.. isk isk..ampunnn =))

akula2121
15-04-10, 02:40 PM
puan eni... besela... asben mana nak puji wife depan2... dia puji pun malu2 je... =))

longan
15-04-10, 09:37 PM
sabun basuh baju guna cap tesco je....yg 5 liter dia dolu2 rm9.90 je..skrg dah jadi rm10.90
mmg tahan lama...
tp dia ala2 tak wangi sgt..
maka tambah la ngan softener...dulu2 mmg pakai softlan la...tp mahai...maka bertukarrrrr ke daia...sgt harum...suka yg kaler pepel

kalu sabun mandi..guna yg shower creame ato gel...sbb tak leh guna yg ketui...nnt badan gatai...taktau nape..doc nasihatkan guna yg cream/gel
suka yg mcm dettol...lifebouy ke...yg tak melekit lah...n opkos den akan beli pek refil....rogi beli botoi byk2....

pencuci tandas....suka guna yg cap cosway...mmg beli byk bila dia ada sale....tp kalu abih...beli je mana2 yg ok n morah....

ubat gigi...guna cap safi...yg kayu sugi tu...
cuci muka pon sama....safi gak...ni pon baru terjumpa ok ngan muka....sblom ni hat mahai ya amat punya...rogi duit (eh..tak rogi..tu org adiahkan :P)

kalu teh..suka cap lipton...sbb dia tak sepahit boh....
kopi...menang kat kopi che nah laa kan :))
gula...rasanye cap apa pon sama je....
melo...dah ditukar ngan vico...lamaaa dah dok minum vico...morah pon morah

~eh..masuk dlm kategori kee barang2 ni dlm tajuk ni??kang salah topik lak :P~

eniliana
16-04-10, 09:04 AM
hhahhaha satu brg satu topik kot.. =))

kalau sorang senaraikan betul2 sume barang..naya woooo...habis ke sos,kicap, rempah kari cap apa... =))

Jojie
16-04-10, 09:50 AM
waaa...simple topic tp menarik gak citer pasal barang dapur ni..
ok, akk pun nak share gak sabun˛ pe akk pakai...

sabun basuh kain: sejak dua menjak ni memang guna daia je....mangi~~ hehe
tp beli gak sabun cap giant yg 5kg tu....guna tuk basuh˛ lantai, bilik air..kasut, dll..
clorox < wajib ada kat rumah>...buat rendam˛ ken lap., basuh lantai..

sabun mandi lak..tak tentu., tp paling suka lifebouy...
sabun cuci pinggan ...guna yang liquid...pun tak tentu, kdg glo, kebiasaan sunlight r...mahal sikit tp jimat....
sabun lantai: ajax fabuloso~~

emmm......sabun je kan eni?? ;-) hehe.

akula2121
16-04-10, 10:02 AM
sabun basuh kain je kak jojie... hehehe...

tak kesahlah... nak share gak sabun2 yang lain...

floor cleaner - Ajax Fabuloso (kadang2 buat basuh kete pun boleh)
mandian - Shokubutsu Orange Peel
multipurpose cleaner - Tesco (buat basuh2 toilet, kete yang kena percikan tar tu...)

miss_kay
16-04-10, 06:00 PM
sabun basuh kain:
dynamo & top. Baru2 ni beli daia sbb nak jimat tp.... mungkin tak beli lagi slps ini.

softner:
x suka guna sbb rasa cam tak bersih lak.. tp rasanya softlan 2 thn lalu ader lgi kot :P
suka taruk garam kalau basuh cadar/selimut

sabun mandi : dettol (kaler kuning), protex (kaler biru) & lifebouy (hijau)

shower gel: protex (kaler biru & hijau)

sabun cuci pinggan : sunlight

multipurpose cleaner/lantai : dettol, ajax fabuloso & mr muscle

toilet cleaner: kiwi kleen & zip

intanazlynna
18-04-10, 07:46 PM
wak, kenapa kena letak garam kat cadar?
1st time dgr ni.... :)

longan
19-04-10, 10:33 AM
leh masuk dlm petua ni... :)

akula2121
19-04-10, 11:35 AM
Garam masak adalah sebatian Natrium Klorida (Sodium Chloride - NaCl)

Natrium / Sodium / Soda biasanya terkandung di dalam kebanyakkan pencuci, seperti pencuci toilet adalah Natrium Bikarbonat (Sodium Bicarbonate - NaHCO3) yang juga terkandung di dalam bahan untuk membuat cekodok. Pencuci aktif seperti pencuci longkang, pencuci saluran tersumbat biasanya mengandungi Natrium Hidroksida (Sodium Hydroxide - NaOH - aka lye) kadang2 orang telan bila dicampur dengan bahan lain dan menjadi meth aka syabu.

Jadi, bila dicampurkan garam, berkemungkinan, pada firasat ambe, cucian menjadi lebih bersih kerana menambahkan kuasa membersih sabun juga mengurangkan turun warna.

akuci8
19-04-10, 02:40 PM
sabun basuh kain: SA8

softner: SA8 jugak

sabun mandi : Amway AntiBacterial Soap (wangi giler....)

shower gel: Amway Honey Cream

sabun cuci pinggan : LOC DishWash

multipurpose cleaner/lantai : LOC

Toilet cleaner: LOC

steelware & metals : LOC Metal Cleaner

Shampoo : Satinique

eniliana
20-04-10, 09:59 AM
er..alamak...
ekceli bukak utk sabun basuh baju je.. tapi takpelah..kita bedal je sabun ape pun..

sape2 rajin, bukak lah lagi topik brg2 lain plak..
bleh share, bukan takat apa yg kita pakai.. tapi benefit dia juga.. dari segi financial, quality and satisfaction..
:)

eidyun
27-04-10, 05:05 PM
mesin : dynamo

tangan : daia

softener : softlan @ downy

eniliana
04-06-10, 02:24 PM
sabun basuh baju ek...dulu2 men blasah jek...janji murah...ekekeke...
pastu rasenye skrg ni gune daia...sbb wangggiiiiiii....hik hik...

skrg tgh guna softener daia.. hmm mmg wangi.. best best..
utk seterusnya dah beli downy.. tapi takut tak pandai nak guna skit2.. kang tersimbah, membazir lak..
tapi buat masa ni daia ala2.. berada di tangga teratas..wangi sgt :)

nurkamar
09-06-10, 02:03 PM
pakai top... tapi kalu campur ngan softener kain cepat bau tengik pulak....

ada orang jual bebola pencuci tu. ade sesapa yg guna? nak tau gak ok ke tak...

rdwirad
19-07-10, 11:11 AM
bebola pencuci?? apa tu kak nur??

next punya barang apa ek??

kopi ?? hehehhe... kapal api ? 434 ? tupai ? hang tuah ? power root ?

khazli
11-08-10, 10:32 AM
bebola pencuci atau laundry ball.. bahan dlm bola tu dikatakn mengguna unsur2 ion2 utk menarik kotoran, maknanye tak yah guna sabun.. utk kotoran kecil la.. ia jg bertindak sebagai penyental, sesuai utk mesin basuh muatan depan

http://images01.olx.com.my/ui/4/64/79/1266367097_68315579_1-Pictures-of-saya-pembekal-bola-pencuci-tanpa-sabunMagic-laundry-ball.jpg

annieyap
27-12-12, 11:07 AM
Breeze atau Top...dua dua wangi;;)

Seazy1
27-12-12, 02:22 PM
I suka Top..:-*