PDA

View Full Version : Teka Silangkata Merdeka



miss_kay
26-07-10, 05:38 PM
Teka silangkata ni berkaitan dengan hari kemerdekaan...
Sebenarnya cilok dari opis jer :"> Kalau korang rajin jawablah
Boleh ingat2 gak fakta2 sejarah..

Soalan dlm bahasa inggeris sbb sah2 ambik opisnya soklan :))

http://img194.imageshack.us/img194/1258/silang2.png
http://img291.imageshack.us/img291/9662/silang3.jpg

rdwirad
27-07-10, 10:32 AM
adakah ini jawapanya
http://img838.imageshack.us/img838/1103/silang.jpg

cinta_madinah
27-07-10, 11:17 AM
erk..dah jawab??cepatnya....

rdwirad
27-07-10, 11:19 AM
hahaha.. sapa cepat dia dapat...tapi lom tentu betul...hehehhe

miss_kay
28-07-10, 10:23 AM
cepat cepat.. sapa lagi nak jawab....

rdwirad <-- ada yg tak betul... sila cuba lagi

rdwirad
28-07-10, 10:28 AM
alamak..ada silap ek..tang mana tu?? bagitau kat PM le...kekekek

miss_kay
02-08-10, 06:41 PM
kira dah takder sapa nak jawabkan kan kan kan...
nanti saya upkan jawapan... mlm nanti @ esok

buar en ardi, jgn sayu bila tgk jwpn yg betul yer ;)

rdwirad
03-08-10, 09:03 AM
alamak miss K.... sayu ke jawapanya...
mesti sipi2 je..huhuhu

bleh ah..dapat 2nd prize pon takpe..hahahhaah

miss_kay
04-08-10, 11:48 AM
dah boleh letak teka silang kata no. 2????
kali ni soklannya lagi mencabar minda b-(

rdwirad
04-08-10, 12:32 PM
aiyark..salah ejaan rupanya...huhuhuhu
ok..next

miss_kay
04-08-10, 10:14 PM
Teka Silang Kata Merdeka - 2


http://a.imageshack.us/img63/9022/silangw2.jpg

Nota:
Memandangkan tukang yg postkan silangkata ni mengambil masa 3 hari bertunggang langgang untuk selesaikannya (almaklumlah sejarah time spm dapat 2 jer.. korang yg budak2 tak sempat rasa dpt A2 @ C5 ni :P).. jadi kita buat syarat lak kali ini.


SYARAT:
1. Tidak perlu menyelesaikan semua silangkata sekaligus/sekaliharung kata org johor ;)
2. Jawab mana2 yang anda tahu/suka seperti : No 3 (across) - Merdeka
3. Jawapan yang betul akan diupkan di silangkata

SELAMAT MENCUBA!

Thanks & Tahniah kepada yg mencuba & berjaya meneka dengan tepat.
- khazli
- akula
- rdwirad

khazli
04-08-10, 10:32 PM
5 Across = RENTAP
7 Across = PRI BUMI

akula2121
05-08-10, 08:26 AM
6 - petir
7 - jus soli
3 - berjaya
2 - zaaba
13 - kmm

rdwirad
06-08-10, 10:06 AM
3 - bersatu
10 - pandak lam
8 - bahaman
9 - naning

akula2121
06-08-10, 10:52 AM
11 down - PEKEMBAR

akula2121
07-08-10, 10:38 AM
12 across - Swettenham
13 across - kekawanan
14 across - Imam Rasul
4 down - residensi
1 down - pengasuh

rdwirad
09-08-10, 10:40 AM
15 - andrew clarke
11 - PEKEMBAR

miss_kay
09-08-10, 02:42 PM
12 across - Swettenham
13 across - kekawanan
14 across - Imam Rasul
4 down - residensi
1 down - pengasuh

cayalah... no. 12 adalah salah satu soalan yg sgt mencabar minda utk saya yg tak terror sejarah & google..
no. 13 - good try.. tak terlintas pun perkataan ini

ardi, jawapan no. 11 tersebut telah dijawab dgn jayanya

-----------------------------------------------------

soalan utk minggu ke3 dah ada... tukang post tgh bertungkus lumus menyiapkannya tp yg penting lagi senang dr no. 2
dah patut ker keluarkan jawapan utk kuiz ke 2??

rdwirad
09-08-10, 02:48 PM
dah complete ke jawapan yang di bagi semua ?
miss kay listkan jawapan secara tesusun ye...

hehehe

kalu dah bleh je sambung yang ke 3..

akula2121
09-08-10, 03:53 PM
kekawanan tu salah ke? hahaha... main entam je... :D

miss_kay
09-08-10, 05:22 PM
tinggal no. 13.... ada sesiapa nak teka.. segera segera!!


--------------------------------------

no. 13 lebih kepada mengukur penguasaan bahasa melayu seseorang ....
kalau petang ni tak berapa bz.. nanti jaw. kuiz 2 akan diupkan.. dan kuiz 3 bakal menyusul :)

miss_kay
16-08-10, 05:09 PM
Teka Silang Kata Merdeka 3

SYARAT:
Dikehendaki menyelesaikan semua silangkata sekaligus/sekaliharung kata org johor

Nota: Siri no. 3 kita keluarkan next week yer ;)

http://a.imageshack.us/img831/1008/silang4.jpg

eniliana
16-08-10, 10:33 PM
alamak takleh jawab secara ansuran mudah ek..hahahha

miss_kay
17-08-10, 12:45 PM
:P ansuran mudah kali ni takder sebab tukang post tak perlu tergolek2 depan komputer cari jawapan..

miss_kay
20-08-10, 05:12 PM
Takde siapa nak cuba ker? ada sesiapa setuju kalau kita guna kaedah kuiz 2 utk menjawab silang kata ni??

eniliana
20-08-10, 05:35 PM
ngee.. kalau saye ngkat tangan bleh ke? hahhaa...setujukkk!!!

miss_kay
23-08-10, 11:00 AM
boleh saja....
adakah dan mungkinkah korang sangkut soalan 4 dan 16??
kalau yer.. kita serupa!!

nota:
sambil2 cari jawapan, rasanya byk gak pengetahuan pasal zaman2 sebelum merdeka ni..
selama ni tgk lt adnan kat tv.. tu pun separa jalan..
tp disebabkan kuiz ni.. tau dah sedikit tidak kisah lt. adnan..

rdwirad
23-08-10, 11:51 AM
banyak gak sangkut ni

rdwirad
24-08-10, 02:54 PM
3 - modal insan
15 - hms pluto
5 - kunrenjo
2 - panglima kulop
17 - imp
12 - jata negara
11 - yamashita
3 - melanau

miss_kay
26-08-10, 07:54 AM
Pengumuman
Sebelum apa2.. nak bgtau yg jawapan yg dikatakan betul adalah berdasarkan kolaberasi jawapan yg dijawab oleh saya ngan member dept sebelah :">.. tatau lah kesahihan jawapan kami tapi kami berdua tersenarai dalam colan2 terakhir yg berjaya menjawab teka silang kata dgn betul @ hampir betul :>


ardi,
semua jawapan yg disenaraikan betul... tahniah!


lagi lagi lagi.....

-------------------

Jawapan utk kuiz ke- 3 di up.... Selamat hari merdeka!!!